Něco málo z oficiálních stránek Sonaty Arcticy:

 “I have a right” (mám právo) je poslední písnička, kterou sem napsal pro album "Stones grow her name". 

Tommy uz měl dokončené nahrávání bicích pro poslední píseň z cd “Stones grow her name” a už byl připravený jít do sauny s oteřeným prvním pivem toho večera, když jsem mu poslal zprávu, aby si zkontroloval E-mail a nahrál ještě jednu “jednoduchou skladbu”. Byl mírně naštvaný a možná proto ji nahrál napoprvé.

Doslechl jsem se, že to byla pro něj velmi dojemná chvíle. Je to jednodužší, pokud se do toho múžete vcítit a pokud se vás to nějak týká.

Zkráceně, je to píseň o tom, že bychom neměli předat našim dětem zátěž, kterou máme z předešlých generací. Předmět (téma) dětských práv. Předpokládam, že to není zrovna nejvíc metalové téma, ale myslím, že se to hodí k naší kapele a je to celkem všeobecné. Je legrační mít fanoušky z každé věkové kategorie o níž tahle píseň mluví. Uvidíme, co z toho vzejde.

Vybrat singl a video z tohoto alba nebylo jednoduché, neboť jsme měli hodně kandidátú. Největší možný problém, co múže být!  Nakonec byla zvolena píseň “I have a right”.

Video sme nahráli v našem rodném městě Kemi, ve Finsku, ve staré opuštěné školní budově, tak nějak strašidelné a chladné. Bylo to uprostřed března. Mohl bych říct, že počasí bylo nečekaně teplé, jen pár stupňú pod nulou. Režisér Tuukka Temonen a jeho posádka odvedli skvělou práci s jejich zpracováním a se všemy dalšími záběry. Se vším všudy to bylo z mého pohledu nejjednodužší nahrávání klipu se SA. Žádné stání 12 hodin na střeše plné ptačího trusu, mrznutí na ledu uprostřed moře od 8 ráno do 10 v noci, nebo utíkání v lese uprostřed noci, 48. hodin bez spánku. .. to všechno jsem zažil při předchozích klipech. Jsem víc než rád. Doufám, že se vám píseň i video líbí tak moc, jako nám.

Tonny Kakko (překlad Vaneees ;-)

 

CD Stones grow her name vyjde 18. května 2012 spolešností Nuclear Blast